Πάνω Κουφονήσι -Χαβάη 5-0!

Επιμέλεια :Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

koufonisi1Τρώγονται μερικοί με τα ρούχα τους να πάνε σε μέρη εξωτικά, με λευκή άμμο, φοίνικες και θάλασσα τυρκουάζ. Και πληρώνουν βέβαια ένα σκασμό λεφτά γιατί τα μέρη αυτά είναι κατά κανόνα πολύ μακριά. Και μόλις φθάσουν απογοητεύονται γιατί άλλα τους είχαν τάξει τα ταξιδιωτικά πρακτορεία για να τους πάρουν τα λεφτά και άλλα βρήκαν. Και ξέρετε πότε καταλαβαίνουν το λάθος τους; Μόλις πάνε ένα ταξίδι μέχρι το Πάνω Κουφονήσι, που βρίσκεται 100 μόλις ναυτικά μίλια από την Αττική, ξαπλώσουν στις αμμουδιές του και βυθιστούν στα απίστευτα τυρκουάζ νερά των παραλιών του Ποριού, του Φανού, της Πλατειάς Πούντας (Ιταλίδας), της Άμμου (χώρα) ή του Χαροκόπου (Φοίνικας).

 

Είχαμε πάει στα Κουφονήσια, με το φουσκωτό μας σκάφος, γύρω στις αρχές της δεκαετίας του '80. Τότε που τα νησιά αυτά ή, για να είμαι πιο ακριβής, το επάνω νησί, δεν είχε ακόμη πνιγεί στους τουρίστες, οι δε ξενοδοχειακές του εγκαταστάσεις ήταν σχεδόν ανύπαρκτες. Και είχαμε ενυπωσιαστεί, κυρίως, από το χρώμα της θάλασσάς του και την ποιότητα των αμμουδερών παραλιών του. Σ' αυτή την επίσκεψή μας η μόνη διαφορά, για τις πρώτες τέσσερις τουλάχιστον ημέρες της παραμονής μας, ήταν οι ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν κατακλύσει πια το Επάνω Κουφονήσι. Και λέω η μόνη διαφορα γιατί οι τουρίστες ήταν σχεδόν ανύπαρκτοι! Και ο λόγος ακούει βεβαίως στο όνομα Covid-19.

koufonisi2Τι παρατηρήσαμε αυτή τη φορά. Το νησί είναι κατ' αρχάς πεντακάθαρο. Το ελεύθερο camping και ο γυμνισμός είναι ανύπαρκτα σχεδόν μεγέθη, όπως, περιέργως, ανύπαρκτες είναι οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες! Στο λιμάνι υπάρχουν πεντακάθαρες (ελπίζω να μείνουν έτσι) τουαλέτες και ντουζιέρες, προσφορά της Ομάδας Αιγαίου και των χορηγών της. Υπάρχει επίσης ειδική ράμπα καθέλκυσης για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, η οποία εγκαταστάθηκε προσφάτως, επίσης προσφορά της Ομάδας Αιγαίου και των χορηγών της.

Ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και δίκυκλα δεν υπάρχουν στο νησί, αλλά μόνο ποδήλατα. Η απόσταση άλλωστε που χωρίζει το λιμάνι από την τελευταία μεγάλη παραλία στο Πορί δεν είναι μεγαλύτερη από 4 χιλιόμετρα και πολλοί προτιμούν να την καλύπτουν περπατώντας. Κάποιες προσπάθειες που κατεβλήθησαν από επιχειρηματίες, για να φέρουν ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και μηχανάκια, έπεσαν στο κενό γιατί οι Κουφονησιώτες αντέδρασαν έντονα με επικεφαλής τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Κέρος" που συγκέντρωσε υπογραφές προκειμένου να αποφευχθεί η Μυκονοποίηση του νησιού.

koufonisi4Η συγκοινωνιακή επικοινωνία του Κουφονησίου με τα γύρω νησιά, τη Νάξο, την Αμοργό και τον Πειραιά έχει σίγουρα αναβαθμιστεί τα τέλευταία χρόνια με αποτέλεσμα να μπορεί να φθάσει ο επισκέπτης σ'αυτό σχετικά εύκολα και γρήγορα. Αυτό, σε συνδυασμό με το εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον και τις υπέροχες παραλίες, συνετέλεσε στην αλματώδη τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Το πρόβλημα της υδροδότησης συνεχίζει να είναι υπαρκτό και όπως μου είπε ο κ. Αντώνης Πράσινος, πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας, προτιμήθηκε η αναγκαία "λύση" της αφαλάτωσης ενώ υπάρχει το νερό της γεώτρησης που έγινε στο τμήμα της Νάξου που βρίσκεται ακριβώς απέναντι απ' το Κουφονήσι και το οποίο είναι εντυπωσιακό τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα.

koufonisi5Ανάλογα μεγάλο είναι και το πρόβλημα της αποχέτευσης γιατί προτιμήθηκε, όπως μου είπε ο κ. Πράσινος, να καθαρίζονται τα λύματα σε πρώτο βαθμό, ενώ θα έπρεπε να καθαρίζονται σε τρίτο βαθμό και τα λύματα να πέφτουν στη θάλασσα καθαρά όπως έγινε στη Δονούσα όπου ζουν 140 μόλις ψυχές.

Λάντζες αποπλέουν από το λιμάνι και μεταφέρουν συνεχώς τον κόσμο στις παραλίες και στο κάτω Κουφονήσι. όπου υπάρχει μια ταβέρνα που εξυπηρετεί τους επισκέπτες. Προτιμήσαμε να μην πάμε γιατί δεν θέλαμε να στερήσουμε χρόνο από το Επάνω κουφονήσι το οποίο κρίναμε ότι είχε σαφώς πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

koufonisi7Εκτός από τις πέντε πολύ καλές αμμουδερές παραλίες, στο Επάνω Κουφονήσι υπάρχουν αξιόλογοι βραχώδεις σχηματισμοί και εσοχές, όπως το Γάλα, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού κοντά στο Πορί, και δύο φυσικές πισίνες, μία ανάμεσα στο Πορί και την παραλία της Πλατειάς Πούντας (περισσότερο γνωστή σαν η παραλία της Ιταλίδας) και μία ανάμεσα στην παραλία του Φοίνικα και το λιμάνι.

Και μια που ανέφερα την παραλία της Ιταλίδας, ας ξεκαθαρίσω τι ακριβώς συμβαίνει με την παραλία αυτή, το κανονικό όνομα της οποίας είναι Πλατειά Πούντα. Η Ιταλίδα λοιπόν... δεν ήταν Ιταλίδα αλλά μια εντυπωσιακή γυναίκα από την Πάτρα την οποία ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε ένας Ιταλός που αγόρασε στο όνομά της την δεκαετία του '70 ένα οικόπεδο 350 στρεμμάτων αντί 350.000 μόνο δρχ. (!) πάνω από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, του Φανού και της Πλατειάς Πούντας. Ο λόγος που το οικόπεδο αγοράστηκε στο όνομα της γυναίκας απ' την Πάτρα ήταν ότι ο νόμος δεν επέτρεπε τότε την αγορά του οικοπέδου από αλλοδαπό. Σήμερα το οικόπεδο αυτό έχει ανυπολόγιστη αξία.

Αλγεινή εντύπωση πάντως μου έκανε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αντώνης Κωβαίος, ο οποίος δεν απάντησε ποτέ στις τηλεφωνικές μου κλήσεις, τόσο αυτές που του έκανα προτού αναχωρήσουμε για το Κουφονήσι, όσο και αυτές που του έκανα κατά την διάρκεια των πρώτων ημερών της παραμονής μας στο νησί. Θα πρέπει κάποτε να καταλάβουν οι τοπικοί άρχοντες των μικρών νησιών του Αιγαίου ότι οι μεγαλόσχημοι δημοσιογράφοι και τα κανάλια των μέσων της μαζικής μας εξαπάτησης ελάχιστα μπορούν ή θέλουν να προσφέρουν στα νησιά και τους κατοίκους των.

Ευχαριστούμε την εταιρεία "BLUE STAR FERRIES" για την ευκαιρία που μας έδωσε να επισκεφτούμε αυτόν τον επίγειο παράδεισο.