Λίμνη Τσιβλού προς χωριό Συλίβαινα : Ο θάνατός σου η ζωή μου!
Επιμέλεια βίντεο - Φωτογραφίες : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Με την ευκαιρία της παράδοσης μιας αγιογραφίας του Αγ. Γεωργίου στον ομώνυμο ναό του χωριού Σόλος (στον Δήμο Αιγιαλείας του νομού Αχαίας), την οποία ζωγράφισε η καπετάνισσα, περάσαμε προχθές και από τη λίμνη Τσιβλού, που βρίσκεται επάνω σχεδόν στον οδικό άξονα που συνδέει την Ακράτα με την τουριστική Ζαρούχλα και το χιονοδρομικό κέντρο του Χελμού.
Αυτό το θαύμα της Φύσης δημιουργήθηκε εξ αιτίας μιας κατολίσθησης που έφραξε τον Μάρτη του 1913 την κοίτη του αρχαίου ποταμού Κράθη, τα μπλοκαρισμένα νερά του οποίου πλημμύρισαν και έθαψαν κυριολεκτικώς το χωριό Συλίβαινα και ένα τμήμα του χωριού Τσιβλός. Το χωριό αυτό έδωσε το όνομά του στη λίμνη που δημιουργήθηκε. Η τοπική παράδοση αποκαλεί τη λίμνη Τσιβλού και Μαυρολίμνη λόγω του μεγάλου κακού που προκάλεσε.
Η λίμνη πάντως, με τις χιονισμένες κορυφές του Χελμού να την στεφανώνουν, είναι χάρμα ιδέσθαι. Πυκνά δάση πεύκων και ελάτων κατακλύζουν όλη την περιοχή και δίνουν στον επισκέπτη την εντύπωση, ιδίως μάλιστα τις χιονισμένες ημέρες του χειμώνα, πως βρίσκεται σε κάποιο Αλπικό τοπίο της Ελβετίας!
Η λίμνη Τσιβλού αποτελεί καταφύγιο για πολλά ζώα και πτηνά και προστατεύεται από την UNESCO σαν υδροβιότοπος μεγάλης σημασίας. Για άλλους το βάθος της είναι 80 μέτρα, για άλλους 90 και για άλλους 30. Έχει έκταση 80 περ. στρεμμάτων ενώ στα νερά και στα μονοπάτια της πραγματοποιούνται αθλητικές δραστηριότητες, όπως κανό-καγιάκ και ποδηλασία.
Για όσους επισκέπτες δεν διαθέτουν τροχόσπιτο ή δεν έχουν προβλέψει φαγητό για πικ-νικ, υπάρχει κοντά στην όχθη της λίμνης εσιατόριο και λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια με το όνομα "Παράδεισος", ενώ στο χωριό Τσιβλός υπάρχει καφέ-εστιατόριο και ενοικιαζόμενα δωμάτια με το όνομα "Πέτρινο".