Η Μονή Λειμώνος (Αγ. Ιγνατίου) στην Καλλονή Λέσβου.

Φωτογραφίες - Βίντεο : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

moni.limonosΟ Νικόδημος Παυλόπουλος ήρθε στη Μητρόπολη Μήθυμνας (στη Λέσβο υπάρχουν δυο Μητροπόλεις, αυτές της Μυτιλήνης και της Μήθυμνας) το 1968. Την επόμενη χρονιά, το 1969, σε ηλικία μόλις 26 ετών, ο τότε μητροπολίτης Μηθύμνης Ιάκωβος (Μαλλιαρός) εκτιμώντας τη δυναμικότητα και τη δημιουργικότητά του τον έχρισε ηγούμενο της ιστορικής Μονής Λειμώνος. Ο Νικόδημος ανέπτυξε πλούσιο κοινωνικό, φιλανθρωπικό και οικοδομικό έργο, αναστηλώνοντας τόσο τη Μονή όσο και τα μετόχια της. Έχτισε δεκάδες ναούς μερικές φορές προκαλώντας σχόλια για την ιδιότυπη αρχιτεκτονική τους.

moni.limonos2Για αυτή την ιδιότυπη αρχιτεκτονική σε πολλές δεκάδες παρεκκλήσια και ναούς, που έχτισε σχεδόν πάντα με τα χέρια του, αλλά και τις εν γένει οικοδομικές του δραστηριότητες, ασκήθηκαν σε βάρος του και ποινικές διώξεις. Ποινική διερεύνηση χωρίς κανένα τελικά αποτέλεσμα, υπήρξε και σχετικά με το έργο του στο Γηροκομείο που λειτούργησε στη Μονή Λειμώνος. Η Μονή Αγίου Ιγνατίου, στην οποία ηγουμένευσε επί σχεδόν μισό αιώνα ο Νικόδημος Παυλόπουλος, γνωστή ως Μονή Λειμώνος, εξ αιτίας του λιβαδιού (λειμώνα) στο οποίο είναι χτισμένη, ιδρύθηκε το 1526 από τον άγιο Ιγνάτιο Αγαλλιανό, κατά την παράδοση πάνω στα ερείπια Βυζαντινού μοναστηριού, και αφιερώθηκε στον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

 

moni.limonos3Σήμερα τιμάται στο όνομα του αγίου ιδρυτή της. Από τις αρχές του 16ου αιώνα μέχρι σήμερα η Μονή έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη θρησκευτική, εκπαιδευτική και πνευματική ιστορία του νησιού, αλλά και στους ευρύτερους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

moni.limonos4Το πλούσιο πολιτιστικό υλικό της Μονής αποτελεί μάρτυρα της μακράς της παράδοσης, ενώ παράλληλα παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την ανάπτυξη της περιοχής της Καλλονής και γενικότερα της Λέσβου. Οι συλλογές της Μονής τις οποίες ανέδειξε ο αρχιμαδρίτης Νικόδημος, περιλαμβάνουν εικόνες, χρυσοκέντητα άμφια και υφάσματα, αντικείμενα εκκλησιαστικής χρήσης, λαογραφικά κειμήλια, αλλά και πετρώματα από όλη τη Λέσβο.

moni.limonos5Ιδιαίτερης αξίας είναι επίσης η Βιβλιοθήκη της μονής, με τα χειρόγραφα και τα έντυπα βιβλία της, καθώς επίσης και το Αρχείο των ελληνικών και οθωμανικών εγγράφων της. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από κύκλους της Μητρόπολης Μηθύμνης, «το κενό που αφήνει πίσω του ο Νικόδημος Παυλόπουλος είναι δυσαναπλήρωτο. Η επόμενη μέρα για την ιστορική Μονή της Λέσβου, καθίσταται μια πολύ δύσκολη υπόθεση».

Πηγή http://www.protothema.gr/greece/article/627781/lesvos-pethane-o-arhimandritis-nikodimos-igoumenos-tis-monis-leimonos/

Σχετικώς με το Γηροκομείο της Μονής.

Στην υπόθεση γύρω από τις συνθήκες λειτουργίας του γηροκομείου του μοναστηριού του Αγίου Ιγνατίου, παρενέβη η Δικαιοσύνη μετά τα ντοκουμέντα που αποκάλυψε πριν από μερικά χρόνια από την εκπομπή του “Αυτόφωρο”, στην “Τηλεόραση Μυτιλήνης”, ο δημοσιογράφος Γιάννης Συνάνης.

Μετά τις αποκαλύψεις του Γιάννη Συνάνη, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ανάκριση. Παρά την αισιοδοξία του Ηγούμενου Νικόδημου ότι οι κατηγορίες θα πέσουν στο κενό και ο ίδιος θα απαλλασσόταν με βούλευμα, συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Πριν από ένα χρόνο, ο Νικόδημος παραπέμφθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, στο Μικτό Ορκωτό Κακουργοδικείο, ο ίδιος όμως άσκησε έφεση με την ελπίδα να ανατρέψει τις δικαστικές εξελίξεις σε δεύτερο βαθμό.

Δυστυχώς για τον ηγούμενο, αυτό δεν συνέβη καθώς τον περασμένο μήνα, το Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου, απέρριψε την έφεσή του ανάβοντας το “πράσινο φως” προκειμένου πλέον η υπόθεση να φτάσει στο ακροατήριο. Το παραπάνω δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα επίσημα στη Μυτιλήνη, τα “AI.N.” όμως επιβεβαίωσαν την πληροφορία χθες από το Εφετείο Αιγαίου.

Το επόμενο και τελευταίο “ανάχωμα” για τον ηγούμενο της Μονής Λειμώνος είναι η προσφυγή του στον Άρειο Πάγο όπως έχει δικαίωμα. Ο ίδιος ο Ηγούμενος, μιλώντας στα “AI.N.” δήλωσε ότι έχει ήδη προσφύγει στον Άρειο Πάγο. «Σταματήστε επιτέλους να ασχολείστε με αυτήν την υπόθεση», μας είπε όταν τον καλέσαμε στο τηλέφωνο, ζητώντας πληροφορίες για τις από εδώ και στο εξής ενέργειές του. «Αρκετή ζημιά έχετε κάνει. Προσεύχομαι ο Θεός να σας ελεήσει».

Πόρισμα βαρύνουσας σημασίας.

Για την απορριπτική απόφαση του Συμβουλίου Εφετών επί της προσφυγής του ηγουμένου φαίνεται πως βάρυνε η έκθεση - κόλαφος του Υπουργείου Υγείας ως προς τις συνθήκες φιλοξενίας των γερόντων στο γηροκομείο του μοναστηριού. Την αυτοψία, αλλά και τη σύνταξη του πορίσματος υπενθυμίζουμε ότι έκανε ο Λέσβιος στην καταγωγή Επιθεωρητής Υγείας κ. Κυριακίδης, οποίος είχε μεταβεί στο νησί μας από την Αθήνα. Στο πόρισμα καταγράφονταν οι άθλιες συνθήκες στις οποίες διαβίωναν οι ανήμποροι ηλικιωμένοι που φιλοξενούνταν στο γηροκομείο μέσα στη Μονή Λειμώνος.
Σύμφωνα με το πόρισμα «στο ίδρυμα δεν τηρούνταν οι προδιαγραφές για τις κτιριακές και τεχνολογικές εγκαταστάσεις... Διαπιστώνεται ανεπάρκεια στην ύδρευση και την αποχέτευση. Τα λύματα καταλήγουν στο έδαφος, όπου βοσκούν ζώα...».

Για το θέμα των περιουσιακών στοιχείων κάποιων εκ των γερόντων που φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς στο γηροκομείο της Μονής, το πόρισμα της Επιτροπής Υγείας είναι πραγματικός “καταπέλτης” αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Η είσπραξη εισφορών από τους συγγενείς των περιθαλπομένων και η είσπραξη των συντάξεών τους αντίκειται στους σκοπούς του γηροκομείου Λειμώνος, όπου η περίθαλψη παρέχεται εντελώς δωρεάν στους φτωχούς ηλικιωμένους. Στο γηροκομείο δεν προσφέρει τις υπηρεσίες του ιατρός που να είναι υπεύθυνος για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ηλικιωμένων. Δεν υπάρχουν ιατρικές βεβαιώσεις, ούτε βιβλία που να καταγράφεται η συνταγογράφηση, ακόμα και οι θάνατοι».

Το γηροκομείο της Μονής Λειμώνος υποτίθεται ότι τα τελευταία χρόνια δεν φιλοξενεί γέροντες, καθώς τυπικά θεωρείται ότι σφραγίστηκε μετά από σχετική απόφαση που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, μετά τη δημοσιότητα που δόθηκε τα προηγούμενα χρόνια στην πολύκροτη αυτή υπόθεση, οι υπεύθυνοι του μοναστηριού εγκατέστησαν βαριά ξύλινη πόρτα, η οποία βρίσκεται μόνιμα κλειδωμένη χωρίζοντας το μοναστήρι από το γηροκομείο, το οποίο δεν μπορούν να επισκεφθούν πλέον πολίτες.

Και είναι πραγματικά άξιο απορίας πώς αυτή η πόρτα συνεχίζει ακόμα να βρίσκεται κλειδαμπαρωμένη την ώρα που υποτίθεται ότι το γηροκομείο δεν λειτουργεί.

Πηγή : http://anemotia.blogspot.gr/2010/01/blog-post_16.html

Ευχαριστώ την "BLUE STAR FERRIES" και τον υπεύθυνο φύλαξης του μουσείου που μου επέτρεψε την βιντεοσκόπηση.