Ναξιώτικες χειμωνιάτικες πινελιές.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

chora2Είναι τελικώς εντελώς διαφορετική εμπειρία να πηγαίνεις στα νησιά μεσούντος του χειμώνα. Τα περισσότερα μαγαζιά είναι κλειστά, οι δρόμοι βιώνουν τη μοναξιά τους, τα παντζούρια των περισσότερων σπιτιών είναι  σφραγισμένα, λιγοστοί οι άνθρωποι που κυκλοφορούν στους δρόμους.

portaraΚαι όμως! Τα νησιά του Αιγαίου είναι όμορφα κάθε εποχή του χρόνου! Θα έλεγα μάλιστα ότι για τους κατόχους αυτοκινούμενων τροχόσπιτων ο χειμώνας προσφέρεται περισσότερο καθώς όλα είναι πιο εύκολα γι' αυτά τα ευμεγέθη οχήματα. Η στάθμευση στα καλύτερα οικόπεδα, δίπλα στην παραλία ή στο κέντρο ενός γραφικού ορεινού οικισμού, είναι πανεύκολη και δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα, ενώ η ησυχία για έναν ξεκούραστο ύπνο, δεδομένη.

 

ekklisakiΗ Νάξος, αν και το μεγαλύτερο σε μέγεθος (430 περ. τετραγωνικά χιλιόμετρα) και πολυπληθεστερο νησί των Κυκλάδων (μετά τη Σύρο και τη Σαντορίνη), δεν αποτελεί εξαίρεση. Υπήρξαν ημέρες που κυκλοφορούσαμε με το αυτοκινούμενο από τη μια μεριά του νησιού ως την άλλη, χωρίς να διασταυρωθούμε με περισσότερα από τέσσερα έως πέντε αυτοκίνητα!

agiaannaΑυτό που μας έκανε εντύπωση είναι ότι υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλους σχεδόν τους οικισμούς του νησιού και, όπου δεν υπάρχει, εύκολα κάποιο ανοικτό κατάστημα θα σου δώσει τον κωδικό εισόδου. Είναι σημαντικό αυτό όταν η δουλειά σου έχει να κάνει με το διαδίκτυο.

grottaΟ καιρός μάς επιφύλαξε κι' εδώ το ίδιο αποτρόπαιο πρόσωπό του με βροχές και ισχυρούς ανέμους, ως επί το πλείστον νοτιάδες. Και όπως ακριβώς στην Αμοργό, έτσι και στη Νάξο, ένα σύντομο διάλειμμα δύο ημερών πριν φύγουμε μου έδωσε τη δυνατότητα να πετάξω το drone σε επιλεγμένες τποποθεσίες του νησιού και να μην φύγω παραπονεμένος.

chora3Βεβαίως είχα φροντίσει, εν τω μεταξύ, να κάνω μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση κοντά στο χωριό του Κόρωνα με τον Μανώλη Κουφόπουλο, μεταλλωρύχο επί 35 χρόνια στα μεταλλεία της σμύριδας, και με τον καπετάν Νικόλα Κορρέ που φτιάχνει δεύτερο συκώτι έχοντας εδώ και τρία περίπου χρόνια αποχωρήσει από τις γέφυρες των πλοίων της άγονης γραμμής.

moutsouna3Στα παραλειπόμενα της παραμονής μας στη Νάξο η τυχαία συνάντηση με ένα φίλο απ' τα παλιά, τον Νίκο Πράσινο, ο οποίος έχει στήσει ένα όμορφο σκηνικό στην Ηρακλειά, με καμμιά εικοσαριά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ένα πολύ προβεβλημένο από το Trip Advisor εστιατόριο με το περίεργο όνομα "Το υποβρύχιο" https://www.facebook.com/ToYpovrichio/

Η Ηρακλειά, μαζί με το Κουφονήσι, θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, οι επόμενοι προορισμοί μας.

Ευχαριστούμε την "BLUE STAR FERRIES" για ένα ακόμη όμορφο ταξίδι στο Αιγαίο.