Αρμάθια. Ένας μαγικός τόπος στο νοτιοανατολικό Αιγαίο!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

marmara1Η νησίδα Αρμάθια αποτελεί τμήμα ευρύτερου νησιωτικού συμπλέγματος, βορείως της Κάσου, γνωστού με την ονομασία Κασονήσια.

Είναι εκπληκτικός ο τρόπος με τον οποίον η Φύση προίκισε τις αμμουδιές και τη θάλασσα των Αρμαθιών, καθιστώντας την παραλία στα Μάρμαρα ως μια εκ των καλυτέρων παραλιών του Αιγαίου, αν όχι την καλύτερη! Απεκατέστησε θαρρείς μ' αυτόν τον τρόπο η Φύση την αδικία στέρησης της Κάσου με αμμουδερές παραλίες! Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ακόμη και οι παραθεριστές της γειτονικής Καρπάθου, με τις πολλές αμμουδερές παραλίες, έρχονται με κάθε πλωτό μέσο για να κολυμπήσουν στη θάλασσα των Αρμαθιών όταν ο καιρός το επιτρέπει!

Τ' Αρμάθια κατοικούντο πάντως στο παρελθόν και αρκετές οικογένειες ζούσαν εκεί και καλλιεργούσαν το έδαφος, ενώ τα γυψωρυχεία που υπήρχαν στο νησί συγκέντρωναν πολλά καίκια που κατέπλεαν στο Καραβοστάσι για να φορτώσουν το υλικό. Η εκκλησία της Υπαπαντής είναι το μοναδικό κτίσμα που σώζεται μέχρι σήμερα και ξεχωρίζει ανάμεσα στα συντρίμμια του ομώνυμου οικισμού.

marmara2Αξίζει να αναφερθεί ότι η νησίδα Αρμάθια, όπως άλλωστε και ολόκληρο το νησιωτικό σύμπλεγμα που την περιβάλλει, έχουν χαρακτηριστεί περιοχή "Natura 2000". Και σ' αυτό οφείλεται, κυρίως, που τ' Αρμάθια έχουν διατηρήσει την αγνότητα και τη μοναδικότητά τους, προστατευοντάς τα συγχρόνως από την άναρχη "ανάπτυξη"! Στ' Αρμάθια υπάρχει επίσης μικρής έκτασης λίμνη η οποία επικοινωνεί προφανώς υπογείως με τη θάλασσα, γι' αυτό και, παρ' όλη την ανομβρία που μαστίζει κατά κανόνα την περιοχή, η στάθμη του νερού της λίμνης διατηρείται σταθερή.

Μοναδική ανορθογραφία στ΄ Αρμάθια το σπιτάκι που κτίστηκε πάνω απ' την παραλία Μάρμαρα, την εποχή που Υπουργός Αιγαίου ήταν η Ελισσάβετ Παπαζώη, με σκοπό να χρησιμοποιείται από τους παρατηρητές του Αιγαιόγλαρου, του μαυροπετρίτη και των άλλων πτηνών που φωλιάζουν στην περιοχή. Ένα παρατηρητήριο, ωστόσο, το οποίο κάποιοι ανεγκέφαλοι έχουν βανδαλίσει με την ανοχή της τοπικής Δημοτικής Αρχής που κρατούσε τα κλειδιά και είχε την ευθύνη συντήρησής του..