Η μυστηριώδης Πούγκα των Γερμανών στην Αγία Γαλήνη.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

poygkaΌλες οι προσπάθειες που κατέβαλα προκειμένου να αντλήσω πληροφορίες για την Πούγκα της Αγίας Γαλήνης, τόσο από τους ντόπιους όσο και από το διαδίκτυο, απέβησαν άκαρπες.

Περιορίστηκα λοιπόν σε κάποια μισόλογα για τη μυστηριώδη αυτή υπόγεια σήραγγα η οποία ξεκινά από την παραλία της Αγίας Γαλήνης και εκτείνεται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι παράλληλο προς το έδαφος και μετά από μια μικρή σχετικώς δαιδαλώδη πορεία καταλήγει σε αδιέξοδο.

 

poygka2Το δεύτερο τμήμα είναι ανηφορικό και μετά από μια δεξιόστροφη πορεία καταλήγει στον οικισμό της Αγ. Γαλήνης, ψηλά, πάνω από την ομώνυμη παραλία!

Η σήραγγα ανοίχτηκε, για κάποιον άγνωστο λόγο, από τους Γερμανούς κατά την διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Με ποιο σκοπό δεν κατάφερα να μάθω. Με σκοπό να είναι εύκολη και γρήγορη η διαφυγή από τον οικισμό προς την παραλία και αντιστρόφως; Με σκοπό να μεταφέρονται κρυφά κάποια πολεμικά εφόδια ή, ενδεχομένως, κάποια αντικείμενα αξίας προς τη θάλασσα; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά.

poygka3Η σήραγγα πάντως είναι προσβάσιμη στο κοινό, αλλά ο επισκέπτης μπορεί να την διασχίσει μόνο με τη βοήθεια φακού ή προβολέα. Ακούγεται ότι η τοπική Κοινότητα προτίθεται να αξιοποιήσει με κάποιο τρόπο το μυστηριώδες αυτό απομεινάρι του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.